strand

Oog in oog met ontrouw

 

Ieder mens heeft in zijn of haar leven op de een of andere manier wel te maken met ontrouw. Ontrouw van een of beide ouders, van zichzelf, ontrouw van de partner, ontrouw van een goede vriend of vriendin, ontrouw van een ander familielid. En als dat niet zo is, horen we altijd iets over de ontrouw van een BN’er of een buitenlandse beroemdheid. Ieder kent wel een verhaal met meer of mindere smeuïge details over dit onderwerp. Ontrouw en vreemdgaan is zo oud als de mensheid.

Wat is vreemdgaan eigenlijk?

Sinds ik werk als seksuoloog is de inhoud ervan steeds omvattender geworden. Vroeger had iemand een minnaar, minnares of bezocht prostituees, tegenwoordig kunnen deze seksuele activiteiten worden ingenomen door of uitgebreid zijn met activiteiten op of via internet. Ontrouw kan een affaire zijn, een onenightstand, prostitutiebezoek, maar even zo goed erotisch mailen, erotische chatrooms bezoeken, datingsites afstruinen of het bezoeken van massagesalons met happy ending of andere seksgelegen zonder dat de partner hier weet van heeft.

Feiten en cijfers

Al voor de tweede wereldoorlog (1948) concludeerde de Amerikaanse bioloog/seksuoloog Alfred Kinsey in het eerste onderzoek naar seksueel gedrag bij mensen in de Verenigde Staten, dat de helft van de gehuwde mannen een buitenechtelijke affaire had gehad, tegen een op de drie getrouwde vrouwen.

Esther Perel, bekend auteur en relatietherapeut, met een Belgische achtergrond, schat het percentage van vreemdgaan wereldwijd tussen de 26 en 75 procent

In Nederland publiceerde Henk Noort, psycholoog, 2005 de uitslag van een enquête die hij hield onder 1700 Nederlandse heteroseksuele mannen en vrouwen tussen 20 en 45 jaar. Hij vond dat 25 procent vreemdgaat.

Uit het jaarlijkse seksonderzoek van Durex blijkt dat 31 procent van de Nederlanders vreemdgaat. Wereldwijd is dat (volgens Durex) 22 procent.[1]

Psychologie Magazine deed in 2014 een Online onderzoek en ruim 1800 vrouwen en bijna 500 mannen vulden een vragenlijst in. Omdat de anonimiteit gewaarborgd was ben ik geneigd de cijfers voor waar aan te nemen, omdat er niet gelogen hoefde te worden ter wille van de geheimhouding.

Bijna de helft zei ooit in zijn of haar leven bedrogen te zijn geworden door een partner, een kwart door de huidige partner of bestond het vermoeden ervan. Ook gaf bijna de helft van de ondervraagden toe ooit zelf te zijn vreemd gegaan.

Het meest opvallende was echter dat vrouwen bijna evenveel ontrouw plegen dan mannen, want 43 procent van de vrouwen gaf aan ooit seks te hebben gehad met iemand anders dan de eigen partner. Het percentage bij mannen lag slechts 5 procent hoger, dat was 48 procent.

Daar staat tegenover dat het percentage mannen dat datingsites bezoekt wel veer hoger ligt. Ruim eenderde van alle mannen met een relatie gaf aan  weleens op datingsites te neuzen – terwijl maar een op de tien vrouwen zei dat te doen. Het lijkt of mannen vreemdgaan bewuster opzoeken, vooral via internet.

Desondanks raken volgens dat onderzoek mensen het vaakst in een affaire verwikkeld met iemand die ze al kennen uit het dagelijks leven, zoals een vriend of vriendin (17 procent), een collega (16 procent) of een ex-geliefde (11 procent). En de seks blijkt vaak maar een bijzaak bij vreemdgaan, want ‘verliefd op een ander’ wordt door vreemdgangers het meest genoemd als reden voor hun ontrouw (26 procent), gevolgd door ontevredenheid met hun vaste partner (18 procent).

De meerderheid van de mensen die ooit was vreemdgegaan, keek daarop terug met gemengde of negatieve gevoelens – vooral schuldgevoel (29 procent).

Vreemdgaan lijkt nog nooit zo gemakkelijk geweest, maar is tegelijkertijd ook veel moeilijker geheim te houden is dan vroeger. Het is niet voor niks dat ongeveer 30 procent (bijna een derde) van de koppels die uit elkaar gaan, vreemdgaan als belangrijkste scheidingsoorzaak aangeeft. Maar het hoeft niet zover te komen.  Als beide partners zich inzetten voor hun primaire relatie, is redding zeker mogelijk. Zelfs meer dan dat. Het kan een dimensie aanboren die nooit eerder is bereikt.

Heb je schuldgevoel of last van negatieve herinneringen die een smet werpen op je plezier in leven en relatie? Blif er niet mee zitten en neem  contact op.