Veel van mijn cliënten, zowel mannen als vrouwen, zijn vaak innerlijk in conflict over aandacht voor zichzelf en aandacht voor de ander. Als het tegelijkertijd klaarkomen via geslachtsgemeenschap niet lukt (slechts 33% van de vrouwen kan op die manier een orgasme bereiken) kiezen veel heteroseksuele koppels voor eerst de vrouw een orgasme en daarna de man. Hierin speelt mee dat veel mannen na het klaarkomen ‘uitgeblust’ zijn en de inspanningen niet meer opbrengen om vrouw/vriendin aan haar trekken te laten komen.

Veel gehoord

Deze manier van doen omzeilt ook de klacht van veel vrouwen dat ‘naarmate hij meer opgewonden wordt verlies ik het contact’ en de empathische mededeling van mannen dat zij zorgen dat zij eerst klaarkomt, want zij willen geen egoïst zijn.
Ik vertel dit omdat het zo goed aangeeft dat mensen in hun leven en ook in hun seksleven vaak meer met anderen bezig zijn dan met zichzelf. Maar wat hierbij volstrekt over het hoofd wordt gezien is het volgende. Verlangen, opwinding en orgasme speelt zich volledig in iemands eigen hoofd en lichaam af. Verlangen wordt opgebouwd door gebeurtenis (ik zie, lees iets), ik heb er gedachten over (vind ik sexy of juist niet). Die gedachten veroorzaken gevoelens (lust of afkeer of beiden) waardoor we gaan handelen en seks gaan zoeken, beginnen of ontwijken (gedrag).

Als iemand aan seks begint, verandert verlangen doorgaans in een opwinding die langzaam of sneller stijgt. In die stijging moet hij /zij – om ten volle te kunnen genieten – egoïstischer worden (solofase) wat hij/zij moet volhouden tijdens het even niet meer klimmen van de opwinding (plateaufase) en tijdens het langzaam overgaan in de orgasme fase. (zie tekening)                         2015-09-06_16-33-26

Als je de tekening goed bestudeert zie je dat Plateau en Orgasme een volstrekt egocentrisch, solistisch gebeuren is. En dat hoort ook zo. Seks is in feite iets dat zich in het eigen lichaam afspeelt. Daarom kan iemand het in zijn/haar eentje beleven (soloseks), maar even zo goed in de tegenwoordigheid van een ander. En daar zit de crux. Zichzelf volledig laten gaan in de tegenwoordigheid van een ander vereist zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfliefde. Helaas missen heel veel mensen, in meer of mindere mate, deze kwaliteiten en wordt seks als middel gebruikt om de leegte op te vullen. Seks als vulmiddel in plaats van een uitdrukking van iemands allerindividueelste emotie. Deze vorm van seks staat bij velen nu nog ver af van de seksuele vrijheid die Esther Perel zo treffend beschrijft:

Seksuele vrijheid is volkomen in contact zijn met jezelf in tegenwoordigheid van een ander.

Een utopie? Ik denk het niet. Ook jij kunt beginnen met je seksleven anders vorm te geven. Meer in overeenstemming met wie jij wilt zijn. Ik help je graag!